IUSSP EXPERT GROUP MEETING

Assessing approaches to demand-side family planning measurement with a reproductive justice and rights lens March 5-7, 2024, Mombasa, Kenya



MEETING OBJECTIVES

- Convene researchers, program implementers, policymakers, advocates, and other civil society members to come together and examine measures and measurement approaches with a reproductive rights and justice lens.
- Identify measures that can be used to assess family planning progress, opportunities, and gaps in a way that is reflective of individuals' self-identified needs and goals (i.e., person-centered)
- Discuss ways forward to advance global family planning measurement

DAY 1 – TUESDAY, MARCH 5				
TIME	SESSION		FACILITATOR	
8:30-9:00	Arrival			
9:00-10:00 (60 minutes)	1.1 Welcome and Introductions <u>Objective(s)</u> : Welcome all participants, outline monote another a little	Beth Sully & Ilene Speizer		
		Presenter		
	Opening Remarks from BMGF, USAID and IUSSP	Jacob Adetunji Madeleine Short Fabic Mary Ellen Zuppan		
	Meeting objectives o IUSSP Panel o Participant self-reflection	Beth Sully Ilene Speizer		
	Getting to know who's in the room o Introductions o Ice breaker	Facilitated by: Madeleine Short Fabic Georgina Binstock		
10:00-10:15 (15 minutes)	Coffee Brea	k		
10:15-12:15 (120 minutes)	1.2 Grounding frameworks and terminology for with a reproductive rights and justice perspective states and structure to the states of the stat		nent Georgina Binstock	
	60 minute – Panel presentations 60 minute – Group discussion			
	<u>Objective(s)</u> : Review and discuss key measurem ground the EGM discussion.	gy to		
		Presenter		
	Human Rights-based Family Planning Framework: How can it Guide Measures of Demand?	Karen Hardee		
	Reproductive Justice in the global context	Evelyne Opondo		

17:15-17:45 (30 minutes)	1.5 Day 1 Wrap Up <u>Objective</u> : Reflections on Day 1 discussions		Yohannes Wado
47.45.47.45	Participant reflections on Intention to Use Jamaica Corker Chelsey Porter Erlank Renu Golwalkar George Odwe		Vehammaa
	20-minute Reflections 50-minute break out groups 50-minute report-back and large group discussion <u>Objective(s)</u> : Group discussion and reflections on i for using intention to use as a new measure of fam		unities
15:15-17:15 (120 minutes)	1.4 Implications of intention to use for measure Pragmatic and incremental improvement or unb existing measure?		
15:00-15:15 (15 minutes)	Coffee Break -		
	Discussant	Jacob Adetunji	
	Association between intention, contraceptive use, and contraceptive self-efficacy in premarital relationships among adolescents in Rajasthan	Francis Zavier	
	Among women who intend to use contraception, who fulfills and who doesn't?	Simon Peter Kibira	
	Scoping review on Intention to use	Victoria Boydell	
	<u>Objective(s)</u> : Review and discuss new research on of demand for family planning Paper presentations	intention to use as an ind Presenter	licator
(90 minutes)	60-minute presentation 30-minute group discussion		
13:30-15:00	1.3 Intention to use as an indicator of demand f	Ilene Speizer	
12:15-13:30 (75 minutes)	Lunch		
	Overview of preliminary findings from systematic review on person-centered demand-side family planning measurement	llene Speizer	
	Shared language and meaning: Measuring family planning-related needs and demands	Madeleine Short-Fabic	
	Centering people's needs, values and preferences in reproductive health measurement	Chistine Dehlendorf	
	Conceptualizing and measuring women's reproductive choice and agency using the Can-Act-Resist Framework	Anita Raj	

	DAY 2 – WEDNESDA	Y. MARCH 6	March 5-7, Mombasa, Kenya
TIME	SESSION	-,	FACILITATOR
8:00-8:30	Arrival		
8:30-9:00 (30 minutes)	2.1 Welcome and Day 1 Recap <u>Objective(s)</u> : Outline meeting objectives for day 2 and recap connections to Day 1 conversation.		ay 1
9:00-11:00 (120 minutes)	2.2 Measurement of contraceptive method prefit 75-minute presentation 45-minute group discussion Objective(s): Review and discuss new research on contraceptive preferences		Niranjan Saggurti
	Paper presentations	Presenter	
	How do we measure contraceptive method preferences? Evidence from a scoping review	Carolina Cardona	
	Meeting preferences for specific contraceptive methods: An overdue indicator of need for and quality of care	Kristen Burke	
	Discussant	Lonkila Moussa Zan	
	Are contraceptive method preferences stable? Measuring change in the preferred method among Kenyan women	Peter Gichangi	
	Contraceptive method preference-use discordance in Kigoma, Tanzania: Results from a population-based survey of reproductive aged women	Sarah Huber-Krum	
	Discussant	Moazzam Ali	
11:00-11:15 (15 minutes)	Coffee Break		
11:15-12:45 (90 minutes)	2.3 Integrating method preference into new met demand 60-minute presentation 30-minute group discussion	asures of family planning	Georgina Binstock
	Objective(s): Review and discuss new research on into new measures of family planning demand	integrating method prefere	ence
	Paper presentations	Presenter	
	Measuring Unmet Need for Contraception Using a Person-Centered Algorithm: An Application with a Community-Based Sample of Rohingya Women in Bangladesh	Octavia Mulhern	
	Preference-aligned fertility management: Assessing the feasibility of a new measure of contraceptive autonomy	Claire Rothschild	

			March	5-7, Mombasa, Kenya
	Validation of the Preference-Aligned Fertility	Kelsey Holt		
	Management Index in Uganda and Nigeria			
	Discussant	Mahesh Karra		
12:45-13:30 (45 minutes)	Lunch			
13:30-15:15	2.4 New measures of demand, choice, and use			Abdoul-Moumo
(105 minutes)	75-minute presentation			uni Nouhou
	30-minute group discussion			
	<u>Objective(s)</u> : Review and discuss new research on planning demand, choice and use.	other measures of far	nily	
	Paper presentations	Presenter]	
	Capturing the dynamic nature of choice:	Lotus McDougal		
	Development of a measure of contraceptive	l		
	hesitancy in Cameroon and Kenya		ļ	
	Revising the definition of "demand satisfied for	Jewel Gausman		
	family planning:" A cross-sectional study to			
	explore incorporating person-centered constructs			
	of demand, choice, and satisfaction Predicting unintended pregnancy rates through	Tosin Oni		
	contraceptive information deprivation in Nigeria:			
	evidence from the Nigeria demographic and			
	health survey and Google Trends			
	How it was, and of course, how it should be:	Apoorva Jadhav		
	Moving toward a better measurement of			
	contraceptive prevalence among unmarried			
	women			
	Discussant	Nirali Chakraborty	J	
15:15-16:30 (75 minutes)	Coffee Breakout Group			Clémentine Rossier & Fred Makumbi
	2.5 Discussion on data sources, new data insig innovations	hts & measures, and	other	
	15-minute Introduce breakout groups			
	15-minute Get coffee and find tables			
	45-minute Discussion (2 rotations)			
	Objective (a): Discuss the role of different data sour	and in our norting fami	ly plopping	
	<u>Objective(s)</u> : Discuss the role of different data sour measurement innovations, new data insights and m			
	the field of data			
			_	
	Breakout group topics	Facilitator]	
	Experience from PMA on piloting new measures	Fred Makumbi		
	using panel data		l	
	Innovations in Demographic Health Survey (DHS)	Kerry MacQuarrie		
	New analyses and measures using DHS data	Jeffrey Edmeades		

			March 5-7, Mombasa, Kenya
	Modeling approaches to improve person-centeredness in measures Real-time digital data insights - experience from Nivi	Marita Zimmerman Ben Bellows	
16:40-17:00 (30 minutes)	2.6 Reporting back from coffee table discussions 20-minute facilitator report-back 10-minute Wrap up Objective: Share back coffee breakout groups and ha around data sources to support the development and measures of demand for family planning	ave a large group dis	Rossier
17:00-17:30 (30 minutes)	2.7 Day 2 Recap <u>Objective</u> : Recap Day 2 discussion		Francis Onyango
18:30	<i> Group Dinner at 6:30</i> Transport to dinner will begin at 6:00pm. Dinner wi dinner boat cruise that will take us around t	ill be on the Tamarin	

	DAY 3 – THURSDAY			
7:30-8:00	Arrival			
8:00-8:30 (30 minutes)	3.1 Review Day 3 Agenda Objective: Outline meeting objectives for day 3 and conversation	l recap connections to D)ay 2	Abdoul-Moumo uni Nouhou
8:30-10:15 (105 minutes)	3.2 New research on contraceptive and reproduce 75-minute presentation 30-minute discussion Objective(s): Review and discuss new research on	-		Irene Casique
	agency.			
			7	
	agency. Paper presentations Measuring women's contraceptive decision-making and enabling legal frameworks - outcomes of a multi-stakeholder policy consultation	Presenter Jennie Greaney		
	Paper presentations Measuring women's contraceptive decision-making and enabling legal frameworks - outcomes of a multi-stakeholder policy	Presenter		
	Paper presentationsMeasuring women's contraceptive decision-making and enabling legal frameworks - outcomes of a multi-stakeholder policy consultationAgency in Family Planning: A scoping review of the conceptualization and measurement of agency in low- and middle-income countriesFamily Planning Self-Efficacy as a measure of	Presenter Jennie Greaney		
	Paper presentationsMeasuring women's contraceptive decision-making and enabling legal frameworks - outcomes of a multi-stakeholder policy consultationAgency in Family Planning: A scoping review of the conceptualization and measurement of agency in low- and middle-income countries	Presenter Jennie Greaney Francine Wood		

10:15-10:30 (15 minutes)	Coffee Break	
10:30-11:30 (60 minutes)	 3.3 Engaging data users in measurement innovation 20-minute opening reflections; 5 minutes allotted to each panelist 40-minute facilitated discussion with panelists and full group Objective(s): a) what "data use" means for you and in your context; and (b) what the challenges are for our field with respect to translating new indicators into actionable results. Presenter Binod Joshi Alyn Omondi Jacob Adentunji Renu Golwalkar Facilitator: Win Brown 	Win Brown
11:30-13:00 (90 minutes)	 3.4 Preparing for a post-2030 measurement agenda 45-minute fire side chat with panelists 45-minute group discussion Objective(s): Stepping back from specific indicators, reflect on what we want our post-2030 measurement agenda to focus on. Topics to explore include person-centered indicators, rights- and justice-based measurement, and the relationship between family planning measurement and reproductive agency indicators. Panelists Mengjia Liang Kerry MacQuarrie Apoorva Jadhav Niranjan Saggurti Evelyne Opondo Moderator: Beth Sully 	Mengjia Liang & Beth Sully
13:00-14:00 (60 minutes)	Lunch	
14:00-15:15 (75 minutes)	 3.5 Working group sessions to dive deeper into topics that have come up during the meeting 75-minute participant-led small discussion groups <u>Objective(s)</u>: Create space for participant-initiated small groups discussions of topics that we didn't have sufficient time to discuss during the meeting Initial proposed topics: 	Georgina Binstock

	March	5-7, Mombasa, Kenya
	 The measurement of fertility intentions and its implications for family planning measurement The role of qualitative data in advancing family planning measurement What are the implications of our measurement discussion for family planning policy and programming? What new measures will also help to advance the collection of disaggregated data to bring more attention on inequities? How do we better incorporate couple- and community-level measures into person-centered measurement of family planning? 	
15:15-15:30 (15 minutes)	Coffee Break	
15:30 – 17:00 (90 mins)	 3.6 Reflecting back and moving forward 20-minutes - Individual reflection 40-minutes - Small group discussion 30-minutes - Large group discussion Objective(s): Taking stock of where we are in the development of new measures and what are priority measures to try to expand the use of 	Beth Sully
17:00-17:30 (30 minutes)	3.7 Closing out the meeting	llene Speizer and Mary-Ellen Zuppan
17:30	Goodbye happy hour on the beach	